Friday, December 7, 2007

Koffie en autorijden (dutch)

Koffie beter dan dutje voor bestuurders

Koffie maakt vermoeide bestuurders alerter dan een dutje.
Koffie maakt vermoeide bestuurders alerter dan een dutje.
Vermoeide bestuurders zijn meer gebaat bij een kopje koffie dan met een kort dutje, zo toont Frans onderzoek aan. Vooral bij de bestuurders van middelbare leeftijd (tussen 40 en 50) zijn het meest gebaat bij koffie. Voor twintigers maakte het niet zoveel uit.

Proeftraject
De Fransen lieten 24 personen een proeftraject rijden. Een groep mocht een half uur slapen, een tweede groep kreeg koffie, de derde groep dronk decaf. Vervolgens moesten ze een recht traject rijden, waarbij werd geteld hoe vaak de middellijn geraakt werd.

Wie decaf kreeg voorgeschoteld raakte de lijn 159 keer. Na een dutje zakte dat tot 84, na een kop koffie was dat 'slechts' 27 keer het geval. Wie niet vermoeid is, raakt de lijn gemiddeld 2 keer.

Ouderen vs jongeren
Veertigers en vijftigers hadden bijna 90 procent minder kans op ongevallen als ze een kop koffie hadden gedronken. Het effect van een dutje was slechts 25 procent. Bij jongeren tussen 20 en 25 is het effect van koffie en een dutje even groot (66 procent minder kans), wellicht omdat ze dieper slapen dan ouderen waardoor ze er meer van uitrusten.

Moraal van het verhaal? Als je vermoeid bent, kruip je beter niet achter het stuur. Doe je het toch: drink dan koffie!

Na jaren van negatieve berichtgeving over koffie, begint dat recentelijk te keren. Koffie zou beschermen tegen suikerziekte, nierstenen, parkinson, alzheimer en darmkanker. Jammer van dat blijvende effect op cellullitis? (edp)

No comments: