Friday, February 15, 2013

Online Membership coffee Feb 12 : PNG Kimel (Dutch)

Papua New Guinea Kimel Estate.
Heel lang geleden dat we nog eens een koffie uit Papua New Guinea vinden die ons aanstaat. En dan nog een Peaberry, of zo'n rond boontje. De meeste koffiebessen bevatten 2 boontjes die tegen mekaar aan gedrukt zijn en daarom een platte kant hebben. De Peaberry of Caricoli daarentegen zit alleen in de bes en heeft daarom geen platte kant.
Meestal vindt dit natuurkundig fenomeen plaats in de besjes op het einde van de tak. Hier is er minder waterdoorvoer en daardoor zijn de boontjes meestal klein. Deze Peaberry echter is van gemiddelde grootte, screen size 16.
De reden dat wij dikwijls proberen het Peaberry (PB) lot vast te krijgen is omdat deze iets langer vers blijft en ook net iets krachtiger en minder scherp smaakt; een serieus voordeel bij voornamelijk espressobereidingen. Een extra bonus is de soms lagere aankoopprijs; de meeste koffiebranders vinden de Peaberry er niet mooi uitzien in hun melange. De meeste traditionele 'meesterbranders' zijn evenzeer 'meestermelangeurs', maar wij zouden het doodzonde vinden om zulk een mooi boontje te gaan vermengen en bieden ze dus als 'Single Estate' aan.

De Kimel Estate is een redelijk grote plantage, oorspronkelijk opgestart door Australiërs, maar nu in bezit en uitgebaat door lokale inboorlingen die de traditionele eigendommen van de streek opeisen.
Het is gelegen in de Wahgi vallei, nabij Mount Hagen in de Western Highlands Province.

Opvallende aciditeit voor een koffie uit dit werelddeel. Doet me denken aan aciditeit van een Riesling wijn, inclusief het florale aspect.
Verder medium body en naar het einde toe veel chocolade en zelfs Meditteraanse kruiden. Een zeer complexe en levendige kop dus.
Enjoy! En tot volgende week, of die daarna. :-)

No comments: