Tuesday, February 5, 2013

Deze week Exclusief voor Abonnees : KONGA!!!


Abo - Ethiopia Konga Unwashed Yirgacheffe. Roasted 30 Jan.

We kochten deze koffie via de meest gespecialiseerde Direct Trader van Ethiopische bonen, het Nederlandse Trabocca.
De koffie werd 2 weken geleden op de Barista Kampioenschappen gebruikt door Valentine. Zij is een sinds een kleine 2 jaar werkzaam te Labath Gent. Ze haalde het hoogste aantal punten van de 15 Barista's en zal einde april, samen met 'onze' Vincent strijden voor de titel van Belgisch Beste Barista.

Een bom op espresso, maar ook op filter zeer uniek.
Het lot komt van de Konga Cooperative en is hoogst waarschijnlijk onze meest spectaculaire Ethiopische koffie ooit.
Zoals altijd in Ethiopië is dit een mix van diverse 'Heirloom' variëteiten.
De besjes werden met de hand gepikt wanneer ze op zijn rijpst waren en daarna op een natuurlijk wijze bewerkt. De 'Dry Processing method' houdt in dat de volledige bes in de zon te drogen wordt gelegd om er dan later het vruchtvlees en het vlies af te halen, in één ruk. De techniek is vooral nadelig omdat bij de normale 'Wet Processing' de koffie eerst in het water gaat en er zo al vele slechte (onrijpe of foutieve) bonen van de goede gescheiden worden. Bij 'Dry Processed' wordt deze scheiding puur visueel gedaan. Dit betekent dat er vrij veel 'afval' in de uiteindelijke branding komt en wij heel veel werk hebben er er die later ook nog eens, zo goed en slecht als het gaat, uit te pikken, maar de cup is zo zoet en vol met fruit dat al dit werk de moeite loont.

A Cherry bomb deze koffie. De lichte walm van een mestvaal zal sommigen onder jullie zeker tegen de borst stoten, maar het is net dit beestiale karakter dat de koffie zo populair maakt.
Gedroogd fruit, een siropige body, volle mond en vooral heeeel fruitig! Goede moed. Rob

No comments: