Tuesday, April 3, 2007

Barista Jam NP - report/verslag

This is the report of last sunday's Barista Jam Non-Professionals.
Cause all participants are dutch speaking (as a first language) i will change language. For non-dutch readers : enjoy the pics.

Evert, Elisabeth, Kwient, Christophe (-5min), Vincent, Els, Katrijn, Patje, Vincent, Thomas, Isabel, Karen, Erik & zoon - jong geleerd is oud gedaan, Teddy, Marianne, Jensz en Jeff.
Niet alleen iedereen was op de afspraak, er waren er zelfs enkelen meer. Niet te geloven! Toch niet voor een stad als Antwerpen, waar het niet makkelijk is iedereen, en tijdig, op de afspraak te krijgen.
Een goed begin dus.
Ondergetekende sukkelde met een stevige keelonsteking, en meer, en was dus maar als te gelukkig om een stuk van het werk te kunnen overlaten aan deskundigen Jessie en Bird.

Na een kort stukje espresso-geschiedenis konden we ons over mijn pas veroverde koffiewereldkaart buigen. Hierop is duidelijk te zien waar in de wereld welke koffiegebieden bevinden. Plus een korte omschrijving voor de verschillende continenten hun meest typische koffiebonen en smaakkarakteristieken.

Vervolgens een inzicht in verschillende soorten groene en gebrande bonen en daarop aansluitend het waarom van 'Cupping'.
Voor een modale koffiedrinker lijkt dit een ver-van-je-bed-show, maar oh nee, ik vind het van essentieel belang om de iedereen te laten inzien hoe er wereldwijd koffie gekeurd en geproefd word. Cupping is een zo belangrijk onderdeel in de koffieketen dat het een goed ding is om het een keer naar de consument toe te brengen.

De cupping was zo opgevat dat we twee vliegen in een klap konden vangen. Eén, het onderscheiden van smaak in verschillende soorten bonen van verschillende continenten. Twee, een ontleding van een blend en te zien uit welk een verschillende onderdelen/bonen deze bestaan en hoe deze mekaar aanvullen, met na de cupping de mogelijkheid om te proeven hoe de som groter is dan het geheel der delen.
Het was een genot voor het oog en oor om al deze mensen te zien en horen slurpen en spugen. Brazil Santos, Ethiopian Yirgacheffe, El Salvador Picacho en als laatste een donkere branding mix van Robusta-Java-Latin. Variatie troef dus, en dat konden zelfs minder geoefende tongen proeven.

Over hoe het tweede deel er uit ziet zal ik in het verslag van onze tweede Jam melden.

Ja, de eerste Jam was een succes. Iedereen vond het heel leerzaam en amusant. Het heeft hun ogen geopend over voor professionele Barista's evidente dingen als extractietijd, aciditeit, microfoam, temperatuurcontrole, tamping, .... .
Ik kijk nu al uit naar de volgende sessie.
Worden verwacht zondag 15 april : Rick, Ben, Björn, Julie, Tim, Stijn, Flore, Ellen, Hannelore, Carmen, Johan, Jelle, Lobke en Marcel. Goede mix voorwaar! Schol.

No comments: