Wednesday, January 16, 2013

Filter week Online Sidamo (Dutch)


ROASTED 14 januari 2012. Ethiopia Sidamo Organic Grade 2 FTO OROMIA Union
Mensen die niet gek zijn van Ethiopische koffie's, hebben het zwaar als ze bij ons komen koffie drinken.
Dit gezegd zijnde lijkt het me echter vrij contradictorisch; koffie en Ethiopië worden immers heel dikwijls met dezelfde adem uitgesproken en daar is reden voor.


De plaats waar het allemaal begon heeft duizenden verschillende bonen en smaken en het is dan ook niet verwonderlijk dat we er af en toe eentje uitpikken.

Deze Fair Trade Certified koffie hebben we op kop weten tikken bij Inter America in Hamburg. Zij werken veel samen met de Oromia Coop en deze Sidamo is de beste Sidamo die we in 2012 hebben mogen proeven en nog altijd op smaak zo laat in het seizoen.


Ethiopië is en blijft wel een arm land en veel van de boeren leven een vrij traditionele levensstijl, dikwijls boerend op kleine percelen en wonend in hutten zonder elektriciteit, lopend water en toilet. De Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) probeert deze mensen bij te staan en hun een minimum faire prijs voor de koffie's te garanderen.

Deze extreem 'high elevation-grown' bio coffee is heel verfrissend met zijn vrij heldere aciditeit. Een fruitige koffie (ik proef framboos) met bloemige noten, waarin ze precies wat groene thee bij gedaan hebben. De Sencha overheerst vrij sterk, maar dat maakt de koffie ook zo uniek.


Laat het smaken en tot volgende week, Rob 

No comments: