Friday, December 14, 2012

Yirgacheffe Filter Roast (nog altijd aan de top)

ETHIOPIA YIRGACHEFFE GRADE 2 (BAGERSH) : ROAST DECEMBER 5th

Op mijn rondreis door het koffieheiligdom Ethiopië 4 jaar geleden leerde ik Abdullah Bagersh kennen. Hij was in die tijd de meest befaamde Specialty Coffee 'verlader' van Ethiopië-en meteen de hele wereld zeg maar.
Intussen wordt zijn leven niet makkelijker gemaakt om al die beauty's het land uit te krijgen, maar de klassieke 'gegroepte' koffie's komen nog elk jaar veilig toe.

Abdullahs passie om altijd en overal een correct product voor een correcte prijs te garanderen is werkelijk onovertroffen. En van zijn 'klassieke' Grade 2 Yirgacheffe kopen wij elk jaar minstens een 3000 kilo.
Deze is niet traceable en ook niet biologisch, maar wel nog altijd bij het beste wat de markt te bieden heeft. ZEKER voor deze prijs.
We hebben dit jaar 3 verschillende lots van hem binnen gekregen. De eerste was heel goed, de tweede gewoon goed, maar deze 3de is de beste. Een beetje raar eigenlijk want meestal is de eerste de slechtste (een beetje overhaasting en veel onrijpe besjes), de tweede de beste en de derde middelmatig (laatste pluk gebeurt meestal iets minder goede klimatologische omstandigheden).

Waarschijnlijk de laatste Ethiopische filterkoffie van het seizoen, maar wel eentje om in te kaderen.
Verwacht je maar aan een vrij klassieke Yirg, met mooie 'florals', maar ook een aanzet van citroen, hibiscus, schitterende mouthfeel, subtle en clean.

No comments: