Sunday, August 26, 2012

LGB 3.1. on the Shelf.

One week to late, but here's the new LGB brothers and sisters.

I suppose I don't have to introduce the almighty Yirgacheffe anymore. This Ethiopian classic is back were it belongs : in our most loved little green bag.
This last shipment from our favourite Ethiopian supplier Bagersh is a tad smaller in size, with even some nice peaberry ones.
But, as usual, cleaner then the first shipment at the beginning of April. And with more body.
Although we recently saw a small pricing decline in the green coffee market, the Ethiopian is almost at a historical peak, but still very interersting value wise. We still regret not having any more information about this Yirg.  

More info on the Collaborative trade we did at the end of last month.
This Guatemala Antigua Hunapu has all the flavors we want from a Guatemala.





When I cupped the filter roasts this morning I was again surprised by how clean and well balanced this coffee is. Enough acidity to keep our buds amused, but first of all this creamy mouthfeel is what gets to your attention.


Hunapu is the original name of Vulcan de Agua, in the native language K’iche, which is one of the most prominent of the native languages in Guatemala. Hunapu literally means “mountain of flowers” and is the brand name for coffee processed at Bella Vista. It is a blend of coffees received at the mill and it is separated by day-lots. Most of the coffee is of the bourbon varietal but there can also be a mix of other varieties, like caturra. The reason the Zelayas have chosen to make this a blend is because it is only within the last couple of years that the speciality coffee industry has focused on seperating lots and talking about varieties. The Hunapu blend is made up of coffee picked on the same day by different producers and is based, in part, on the amount of coffee delivered from each farm. It is simply not sustainable for Bella Vista to process two bags of cherry from each producer.

Good luck with this LGB 3.1., that should do the trick till the end of September. 

the NEW little green bag @ TakeOutNation

Friday, August 17, 2012

House Blend : What's the cost? (Dutch)

In navolging van o.a. Tim Wendelboe heb ik de behoefte om de zaken wat duidelijker te stellen.

Met name i.v.m. House Blend, of onze meest klassieke blend.

1) Wat is de samenstelling?
2) Wat kost deze koffie? (Niet alleen voor jullie, maar ook voor ons)
3) Wat is het verschil met andere espresso blends op de markt?

1) Momenteel bestaat de House Blend uit 5 gelijk gemengde componenten :
Rwanda Gisenyi 88
Ethiopia Yirgacheffe
Brazil Isidro Pereira Pulped Natural Fair Trade
Tanzania Machare AA Fair Trade Organic
Guatemala Finca Buenos Aires Los Marias Organic

2) Wat kosten deze bonen ons, de kilo, exclusief BTW?
Rwanda G : € 5,00
Ethiopia Y : € 5,10
Brazil IP : € 4,60
Tanzania M : € 6,50
Guatemala FBA : € 4,40
(deze prijzen kunnen schommelen naargelang periode en volume en transportkost)

De kilo verkoopprijs in bulkemmer (8kg) = € 13,21
Per kilo verpakt = € 13,68
(Particulieren betalen €16,80 de kilo, BTW inclusief)

Wat zijn onze verdere kosten :
- Handenarbeid
- Huur branderij ruimte
- Voorraad, vooral duur bij Direct Trade, gezien de voorfinanciering vd voorraad
- Energiekosten (gas, electriciteit, ...)
- Verlies door krimp (vochtverlies tot 15%!) en waiste
- Verpakking
- Vervoer
- Stadstaksen
- Afvalverwerking
- Afschrijving machines
- Onderhoud machines
- Opleiding Barista's
- Boekhouding
- ....

Ik ga per lijntje niet in de details treden, maar alles bij elkaar opgeteld komen we op een lichte winst, als de klant tijdig betaald, dewelke dan weer opgesoupeerd wordt door onderzoek, coffee traveling en persoonlijke opleidingen.

3) Deze House Blend, evenals andere koffie's, zijn niet zomaar bruine bonen natuurlijk.
Eerst en vooral werken we SEASONAL. Momenteel bijvoorbeeld lopen de Brazils en Rwandas op hun laatste beentjes en worden deze vervangen door extra Guatemala, Ethiopië en Peru - verse oogst.
Door zorgvuldig alle onderdelen te blijven 'cuppen' en in correcte verhoudingen te melangeren kunnen we constant een evenwichtige blend garanderen.

Heel belangrijk voor ons is de manier van BLENDEN. Daar waar bij bijna alle andere blends op de markt, de onderdelen tesamen de brander in gaan, verzekeren wij dat elke boon een APARTE, aangepaste branding krijgt. Dit niet alleen om een hoger definitie te bekomen, maar het is simpelweg ook niet mogelijk om verschillende screenings (grotes) en hardheden op dezelfde manier te branden.

De BRANDKLEUR bij Caffenation is ook lichtelijk anders dan wat je elders in de markt terug vindt. De moment dat de gebrande boon olie vertoont - meestal vanaf dag 3 na de branding - wilt dit zeggen dat al heel veel van zijn smaak in de branderij door de schoorsteen is verdwenen.
Door een beheerste en mogelijk kortere branding garanderen wij dat bijna alle smaken nog in de boon aanwezig zijn en niet de alom heersende donkere brandsmaak die buiten chocolade en hazelnoot (niks mis mee), vooral teer, jutte en rubber (veel mis mee) als smaakcomponenten bezit.

Dit geweten zijnde hoop ik dat iedereen vervolgens let op de laatste halve minuut alvorens de kop klaar is.
Een espresso uit de boekjes is tussen de 2,5 en 3cl groot, heeft een looptijd van 22à30 seconden en toont een donkerbruine cremalaag.
Beste resultaten haal je met een dubbele portafilter en een 18à20 grams vulling - voor 2 espresso's dus.

Houdt er rekenschap mee dat een te hete temperatuur veel van de smaken vermoordt, alsmede de aciditeit verhoogt. Tussen de 91 en 94, al naargelang de machine, lijkt ons een prima starttemperatuur.

Veel succes met onze koffie.

Rob
ps : Voor geïnteresseerden, zowel particulier als professioneel kan je ons altijd mailen of bezoeken te Mechelsesteenweg 16, Antwerpen.

Tuesday, August 14, 2012

Nomads on the Roll


Active since a couple of months and now totally on the roll is this brilliant project from Chris and Agnieszka called Nomads.

While being air stewards, they bought this old Renault van one year ago.

They adressed themselves to me for assistance and training.
Bit by bit they started to train themselves and pimp the bus.

The first time I saw the espresso-bus-van at the De Coninckplein I couldn't believe my eyes. This was the most beautiful mobile bar ever! Painted mat black, finished off with polished wood and with La Marzocco and Anfim gear inside they made a statement!

Now they start their engines part time for all your parties and coffee happenings.

On their Facebook page you can see photos of the whole story and contact number or mail.

Sunday, August 5, 2012

Espresso Bar Run : Clouds in my Coffee (Dutch)


Dampoort Gent is een buurt die ik nog ken uit een vorig professioneel leven. Het is een grauwe buurt waar je je auto liefst zo snel mogelijk doorstuurt, richting klant of snelweg.

Zo was ik ook wel enigszins verbaasd toen Veva me vroeg om koffie te leveren voor een project in deze buurt.
Toen ik de (vroegere) burelen van Object - hun bedrijf - bezocht had ik echter al snel in de gaten dat deze mensen niet over 1 nacht ijs gaan en keek ik met veel goesting vooruit op dit leuke project.

In een oude school aan de Dendermondsesteenweg (104) werd er een woon-werkproject opgezet die een prima voorbeeld is van stadsvernieuwing. Verschillende huizen, appartementen, lofts, het Object bureel en aan de straatkant een espresso bar resto die aanverwante zielen uit de buurt richting kop en bord zou moeten krijgen.

Begin juli was het eindelijk zo ver dat de deuren open konden. En dat heeft men in Gent geweten. Vanaf dag één waren er veel geïnteresseerden in een House Blend espresso of wat ander drinken of eten.
En met reden. De Dendermondsesteenweg lijkt wel in een ander land gelegen, maar eens je de zaak indraait dan kom je ogen en oren te kort om alles op te slaan. Het interieur is echt verbluffend en de verwelkoming hartelijk. De klanten verschillend qua pluimage en de algemene sfeer kan een breed publiek bekoren.

Qua koffie dan...? De E61 Faema machine staat te blinken in het midden van de bar. Ik heb een haat-liefdeverhouding met deze klassieker. Tuurlijk is ie mooi en ook heb ik er al vele lekkere espresso's uitgekregen, maar soms haat ik ook zijn (Italiaanse) bokkesprongen en onergonomische stoompijpen. Maar de staff heeft de E61 al vrij goed getemd en de zware Faeme en blinkende Simonelli MDX molens malen de House Blend heel precies en vers.

Nu lijkt Gent, na de feesten, bij momenten een spookstad, maar straks, als iedereen terug toestroomt lijkt Clouds In My Coffee me verplichte kost. Om te kijken en te proeven. Geniet voorlopig alvast van deze foto's.






Thursday, July 26, 2012

Coffee Adventures in the North

North = The Netherlands.

I've been driving my car through a lot of provinces in The Netherlands this year.

Like last month when I needed to pick 2 old sample roasters. I was hoping Wilfred Giesen - the Dutch master Coffee Roaster designer - was able to repair these old monsters. And he was, but the work load was so serious, the price to pay would be too high. Meanwhile I found my friend Wouter prepared to give it a look. Together with another Probat Sample Roaster that I aquired last week, we sure can mix and match all the parts into 1 mean sample roasting machine.
Tomorrow drop off in his working space in Eindhoven and then towards Designhuis, Stadhuisplein 3, where I may spot his ES2 machine pulling some bad ass LGB shots.


This machine is something unique. The technique in his own words at the bottom of this post.

In Nijmegen at Caffeina, at the big square in the centre of town, they know how a good espresso should taste like.
They opened 2 years ago. The styling is a bit 'middle of the road', but the espresso and cappuccino are top notch. And their main roaster Single Estate is not over roasting the beans, in revanche to most of the Dutch coffee roasters.
I tasted a yellow bourbon Pereira estate shot and was surprised, so late into the season, how fresh it tasted. Sweet, good texture, nice after taste. Go Cynthia and Erwin.

My first visit ever to the city of Arnhem was an instant succes.
Since Maaike Van Den Berg started her mobile bar True Barista and Lauré Van Houten picked up our coffees for her bar Let's Coffee, we are proud to be serving our best roasts to coffee lovers in Arnhem.

Maaike had a maiden showcase last week at the 8Bahn area festival. Look at this 'van' and Barista Maaike in action. Woeha!


At Let's coffee there's still some work to be done, but this street (Nieuwstad 9), bar and lovely Barista girls do certainly have a big future ahead of them. 


Next Wednesday i'm heading to Groningen (again) to deliver the first buckets for Black & Bloom. Good old Gerben is working his ass off right now to prep this beautiful shop in the centre of Groningen.

 At such a nice location, with his barista skills, great gear and freshly roasted Caffenation black, I'm a 100% sure this place is gonna rock.

The same a little bit in Amsterdam where Koko found a spot. Caroline and Karlijn are die hards. It was a long and windy road, but they finally found the budget and a lovely place in the centre of town to fullfill their (and mine) dream. Hopefully more about the opening soon.  Go girls!!


Extracting

With the ES2 you can pressure profile and temperature surf as much as you like. The manual hand lever lets you control the flow. The temperature of the water is easely adjustable but while extracting in can be very stable.

Brew Water

Cold water can be poured in the copper funnel on top, it will subsequently heat up. A manual probe can be attached for on-the-spot measurement. Once the water reached the set brew temperature, the machine will stabilize.

Brew Group

The extraction chamber supports up to 70 cc of water to extract in one pull. Under the group fit various baskets sizes, 7 grams, 14 grams and 18 grams.
The Design of the group allows for a very subtle pre infusion.