Thursday, April 17, 2014
Sunday, April 13, 2014
Wednesday, April 2, 2014
La Serrania is the new Decaf (Dutch)
Bijna geen enkele van de espresso bars die we beleveren heeft interesse in onze decaf koffie. Begrijpelijk want het publiek in deze plaatsen vraagt er ook niet naar. 1 van de redenen is omdat onze koffie's veelal weinig cafeïne bevatten. Een andere is de jonge leeftijd van vele bezoekers. Dit maakt dat ze nog goed de cafeïne verdragen en dikwijls ook niet zo vroeg willen gaan slapen. (dit is inderdaad ook een halve grap)
Te Caffenation hebben we altijd de ambitie gehad om alle koffieliefhebbers gelukkig te stemmen en dus ook diegenen die gevoelig zijn aan cafeïne.
En met de La Serrania gaan we hen zeker gelukkig maken, maar niet alleen de cafeïnehaters. Deze koffie is echt top en moet zeker niet onderdoen voor een andere boon. Deze week verstuurden we zelfs 50 zakjes naar online abonnees, als filter van de week. En met rede. Mooie balans, fruitige toetsen, lekker zuurtje en zeker clean genoeg om eenieder blij te maken.
Hier de info die onze online abonnees toe kregen. (voor diegenen die interesse hebben om ook elke week, of om de andere week, een pakje genot in de bus te krijgen : click hier.
Colombia Huila La Serrania
Decaf
Roast Date : March 25, 2014.
|
• Nootjes
• Blauwe lichtjes rijpe
druiven
• Beetje bloemig en een
mooie balans
|
Ja,
je leest het goed; de filterkoffie van deze week bevat geen
cafeïne.
Misschien
een beetje verrassend en voor sommige met angst om het hart, maar
je zal zien, na je eerste kopje, dat ook cafeïnevrije koffie
heel lekker smaken kan.
Mensen
iets bijleren over koffie en koffiegeschiedenis schrijven zijn
altijd doelen voor ons geweest. En deze weekkoffie is er eentje
die uniek is in ons Belgenland. Bijna al de aangeboden decafs
zijn heel goedkope bonen die in een speciaal bedrijf met benzeen
van cafeïne ontdaan worden. Het resultaat is meestal
ondrinkbaar.
Ofwel
gaat men grondiger te werk en neemt met een bepaalde boon en
decafeïneert via de Zwitserse watermethode. Dit hebben we de
voorbije 3,5 jaar gedaan, en dit was wel drinkbaar.
De
La Serrania is een zorgvuldig uitgekozen blend van koffie's van
verschillende boeren in Huila. Onze locale partner Virmax zendt
dan deze bonen naar Manizales waar ze met bergwater en natuurlijk
bekomen ethylacetaat (zoals bij wijnen) gedecafeïneerd worden.
Zo
blijven de karakteristieke smaken bewaard en resulteert het
vandaag in een clean cup die tijdens bepaalde blindproeverijen
zelfs de tafel kon winnen tegenover vele andere dure Specialty
Coffees!!
De
donkerdere kleur heeft geen smaakinvloed.
|
Friday, March 21, 2014
Colombia on the Rise
Back in 2011, Colombia was my 3rd trip to origin.
Together with my main man Bert I visited the El Roble Farm in Santander. We participated at an extensive cupping organized by Virmax. Click this link.
During the same trip we visited the WBC in Bogota and cupped a lot of damn good coffees. It must have been since those days that Colombia became one of my favorite coffee regions.
Before this trip I wasn't used to drink top quality Colombian coffees. Although Colombia is one of the largest coffee producing country's (12% of the total market comes from Colombia) in the world and Antwerp the biggest coffee harbor, I never cupped something better than average. In Belgium they talk a lot about Supremo, Excelso and Popoyan. This is a fantasy name given to a certain kind of Colombian commercial graded coffees. Origin is not specified, although most the Popoyan seems to come from the Cauca area.
Supremo is the highest grade, extra second. The two are often combined into a more comprehensive grade called Excelso. With these you are almost certainly contemplating a standard Colombia from the Colombia Federation of Coffee Growers. Nevertheless, these standard Colombians will not all taste the same. Some lots will display much more quality and character than others, and skillful coffee buyers will find them for their customers.
However, if a Colombia coffee is identified by a regional or estate name, rather than grade name, it may be either a private mill coffee or one of a group of specialty coffees developed by the Colombia Federation of Coffee Growers. It mostly displays more character and a cleaner cup than standard lots of Colombia, although there is a lot of difference between all the different regions.
Most of the cup character is medium bodied, vibrant acidity but not overbearing, and the cup lively and nuanced by understated fruit tones. Certainly the Huila and Southern picked beans are sweeter, the more Northern ones more spicy and lower in acidity.
Two years ago we bought a lot from Virmax called El Meridiano.
Last year Villa Esperanza. Dutch link.
In between we bought a lot of Colombians, but not always to our liking. The most problems we discovered, had to do with freshness.
Freshly picked, processed and shipped Colombian coffees do taste very good. Unfortunately we mostly saw a big decline over time. Where Ethiopian coffee stays fresh over a very long period (up to 2 years sometimes) and most Central Americans can be very tasty upto six months after arrival, we notice most Colombians fade seriously after the first 3-4 months.
So our politics are relatively easy ; we buy often, but lower quantity's.
Not so difficult cause one of the biggest advantages of Colombian coffees is the fact the shipments keeps on coming. There's almost no other origin that has such an ongoing stream of freshly picked beans.
With over half a million farms it is relatively rare to buy single estate coffees in Colombia, although we managed to do so from the Las Mercedes farm. 3 different lots already this year. And very happy with the cup result, but the best ones are just landed at our Roastery.
El Tesoro (San Agustin) : a honey with a lot of depth and clarity.
Los Idolos (Huila) : a super balanced and clean cup
El Serriano (Huila) : best decaf ever
So, together with a conventional Huila, we blended in the Roast ED during this winter, we talk about 7 different Colombians since December.
Yes, that's why we call it 'on the rise'.
Tuesday, March 11, 2014
BAC 2014
Listen up Boys and Girls.
The 4th BAC is a booked!
Easter Monday at Caffenation we have a sizzling line up of 18 beautiful competitors/pressers, 1 stunning coffee (TBA), 3 international judges and a lot of fans.
Vincent (BAC champ 2012)
Jeffrey
Jurgen
Bert
Alex
Isabelle (UK AC champ 2013)
Jeff (to many titles to fit on this line)
Sofie (runner up last year)
Charlene (BAC champ 2011 and WAC champ 2012)
Magali
Jesica
Tom
Kris
Valentine
Yves
Patrick
Tim
Emiel
Judges :
Martijn (The Village, Utrecht)
Maaike (True Barista, Arnhem)
Ray (30ml, Utrecht)
We start at 11 (till 14h) and serve only black filter during the tournament. €1 a cup!
Cu all the 21st of April.
Rob
Friday, February 28, 2014
Coffee Processing: Drying & Dry-milling coffee
Great informative video: Good info, nice filming and good music. Thanks Russ
Thursday, February 27, 2014
Roast ED (Dutch)
ROAST ED :
Waarom het simpel maken als het ook moeilijk kan? :-)
Anderhalf jaar geleden vonden wij de naam House Blend saai worden en Red Roast een meer geschikte naam voor onze meest krachtige en neutrale Espresso Blend.
Nu we een half jaar geleden al onze koffie(lijnen) nog eens onder de loupe namen en we besloten al onze koffiezakjes te gaan hertekenen - voor een leukere look, meer duidelijkheid naar inhoud en internationaler gebruik - kwamen we er echter achter dat de naam toch niet zo gelukkig gekozen was.
Onze filterkoffie's worden altijd in rode zakjes verpakt en gezien deze espresso koffie ons minder geschikt lijkt voor filterbereidingen werd het wat verwarrend.
Verder is het zo dat we met een concept wilden komen waarin alle koffie's in een soort van persoonlijkheden zouden verpakt worden en zo komen we tot de voorlopige slotsom :
SPRO JOE : Espresso for Tough Connoisseurs (nu Espresso/SOE vd week)
MISTER LGB : Seasonal Espresso Exceptionally Blended (nu Little Green Bag)
FILTER FIL : Filter Coffee for the Delicate and Refined (Filter vd week)
KENYA KEN : Filter Coffee from Sweet and Fruity Kenya (Kenya vh seizoen)
DECAF .... (moet nog gefinaliseerd worden)
en tenslotte :
ROAST ED : Espresso Blend with a Lot of Character (nu Roast Red)
Eigenlijk hebben we de woorden achterstevoren gezet en een 'R' weg gelaten. De inhoud blijft min of meer hetzelfde.
Momenteel :
40% Burundi Kigobe Canika Hill (zeer gebalanceerde en zachte koffie, aankoopprijs ong. €4/kg)
40% Colombia Huila (een kraakverse fruitige koffie met body, aankoopprijs ong. €3,2/kg)
10% Indonesia Lington (heel krachtig en veel body, met earthy toets, aankoopprijs €4,5/kg)
10% Uitlopers van de Spro Joe (cleane specialty coffee, aankoopprijs €5à8/kg)
En een net iets donkerdere branding (City + Roast) dan in 2013.
De reden dat we nog niet de gehele nieuwe verpakking kunnen leveren heeft te maken met een dispuut dat er momenteel loopt tussen de Engelse Whitbread group en ons, over de Europese registratie van de naam Caffenation. Hopelijk komen we binnenkort tot gelijk gestemde violen en komen de Geel-Zwarte zakken snel jullie richting uit.
Veel plezier alvast met de ROAST ED; benieuwd naar jullie reacties.
Rob en het hele Caffenation Specialty Coffee Roasters Team.
Subscribe to:
Posts (Atom)