Thursday, January 31, 2013

New Filter for online members : Zimbabwe (Dutch)


Abo - Zimbabwe Pezuru AA : Roasted 25 januari 2012

Heel fier dat we de Pezuru opnieuw binnen hebben. De derde winter nu dat we zelf branden en voor de 3de keer dat de Pezuru de revue passeert. Telkens de AA selectie, en ze hebben ginder niet stil gezeten de laatste jaren. Elk jaar wordt de koffie wat cleaner, en met onze nieuwste Caffenation Filter Roast Profiles, krijgen we nog diepere smaken en vooral een heel vol en zachter mondgevoel.

We hebben ook mooi fruit hier. Ik proefde vooral perzik en peer, maar het deed me ook wat denken aan Elixir D'Anvers. Die zitten hier om de hoek en ik zou er een van de dagen misschien eens een pakje moeten binnen gooien. 
Veel drinkplezier en hieronder nog een beetje meer info over deze zeldzame maar prachtige koffie :

De Pezuru komt van 3 boerderijen die in 1955 zijn beginnen planten, in hoogte variërend tussen 1000 en 1100 meter. Dit is verrassend laag, maar wel heel zuidelijk, en zo krijg je toch vergelijkbare klimatologische omstandigheden als de hoger geleden Lupili koffie's, in het noorden.

De koffie is niet 'shade grown'. Deze methode werkt niet in deze Zuidelijke gebieden; met sterker wisselende seizoenstemperaturen en korte winterdagen is de zon onmisbaar. 
De grond is een combinatie van zand, slib en klei.
De variëteiten zijn die van verschillende Catimor, met een klein percentage (10%) SL28.

Ze volgen hier een rotatieprogramma waarin ze elke 7/8 jaar herplant en stekken bijsteekt; wat betekent dat er dikwijls heel 'jonge' koffie geplukt wordt en er zo vrij weinig ziektes op de planten zitten.

De oogst start in mei, met nog een laatste stukje 'fly crop' zo rond eind september.
De koffie gaat na de pluk, gepulpt en gewassen worden en dan in 'parchment' voor een week of zes, voordat ook het laatste 'jasje' er van af gehaald wordt. 

De koffie worden allemaal 'handgepikt', en enkel de rijpste bessen mogen de mand in. Dit vraagt extra tijd en geld, want zo gaan ze toch tot 10x terug om 1 boom helemaal geplukt te krijgen. Maar zo krijg je een smashing 85% top grade retour. En dat proef je!!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.