In navolging van o.a. Tim Wendelboe heb ik de behoefte om de zaken wat duidelijker te stellen.
Met name i.v.m. House Blend, of onze meest klassieke blend.
1) Wat is de samenstelling?
2) Wat kost deze koffie? (Niet alleen voor jullie, maar ook voor ons)
3) Wat is het verschil met andere espresso blends op de markt?
1) Momenteel bestaat de House Blend uit 5 gelijk gemengde componenten :
Rwanda Gisenyi 88
Ethiopia Yirgacheffe
Brazil Isidro Pereira Pulped Natural Fair Trade
Tanzania Machare AA Fair Trade Organic
Guatemala Finca Buenos Aires Los Marias Organic
2) Wat kosten deze bonen ons, de kilo, exclusief BTW?
Rwanda G : € 5,00
Ethiopia Y : € 5,10
Brazil IP : € 4,60
Tanzania M : € 6,50
Guatemala FBA : € 4,40
(deze prijzen kunnen schommelen naargelang periode en volume en transportkost)
De kilo verkoopprijs in bulkemmer (8kg) = € 13,21
Per kilo verpakt = € 13,68
(Particulieren betalen €16,80 de kilo, BTW inclusief)
Wat zijn onze verdere kosten :
- Handenarbeid
- Huur branderij ruimte
- Voorraad, vooral duur bij Direct Trade, gezien de voorfinanciering vd voorraad
- Energiekosten (gas, electriciteit, ...)
- Verlies door krimp (vochtverlies tot 15%!) en waiste
- Verpakking
- Vervoer
- Stadstaksen
- Afvalverwerking
- Afschrijving machines
- Onderhoud machines
- Opleiding Barista's
- Boekhouding
- ....
Ik ga per lijntje niet in de details treden, maar alles bij elkaar opgeteld komen we op een lichte winst, als de klant tijdig betaald, dewelke dan weer opgesoupeerd wordt door onderzoek, coffee traveling en persoonlijke opleidingen.
3) Deze House Blend, evenals andere koffie's, zijn niet zomaar bruine bonen natuurlijk.
Eerst en vooral werken we SEASONAL. Momenteel bijvoorbeeld lopen de Brazils en Rwandas op hun laatste beentjes en worden deze vervangen door extra Guatemala, Ethiopië en Peru - verse oogst.
Door zorgvuldig alle onderdelen te blijven 'cuppen' en in correcte verhoudingen te melangeren kunnen we constant een evenwichtige blend garanderen.
Heel belangrijk voor ons is de manier van BLENDEN. Daar waar bij bijna alle andere blends op de markt, de onderdelen tesamen de brander in gaan, verzekeren wij dat elke boon een APARTE, aangepaste branding krijgt. Dit niet alleen om een hoger definitie te bekomen, maar het is simpelweg ook niet mogelijk om verschillende screenings (grotes) en hardheden op dezelfde manier te branden.
De BRANDKLEUR bij Caffenation is ook lichtelijk anders dan wat je elders in de markt terug vindt. De moment dat de gebrande boon olie vertoont - meestal vanaf dag 3 na de branding - wilt dit zeggen dat al heel veel van zijn smaak in de branderij door de schoorsteen is verdwenen.
Door een beheerste en mogelijk kortere branding garanderen wij dat bijna alle smaken nog in de boon aanwezig zijn en niet de alom heersende donkere brandsmaak die buiten chocolade en hazelnoot (niks mis mee), vooral teer, jutte en rubber (veel mis mee) als smaakcomponenten bezit.
Dit geweten zijnde hoop ik dat iedereen vervolgens let op de laatste halve minuut alvorens de kop klaar is.
Een espresso uit de boekjes is tussen de 2,5 en 3cl groot, heeft een looptijd van 22à30 seconden en toont een donkerbruine cremalaag.
Beste resultaten haal je met een dubbele portafilter en een 18à20 grams vulling - voor 2 espresso's dus.
Houdt er rekenschap mee dat een te hete temperatuur veel van de smaken vermoordt, alsmede de aciditeit verhoogt. Tussen de 91 en 94, al naargelang de machine, lijkt ons een prima starttemperatuur.
Veel succes met onze koffie.
Rob
ps : Voor geïnteresseerden, zowel particulier als professioneel kan je ons altijd mailen of bezoeken te Mechelsesteenweg 16, Antwerpen.
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.