Tuesday, June 18, 2013

Iced Coffee : The Sequel


Like almost every year at the start of the summer we start discussing Iced (black) Coffee again.

Last year we made a huge step into the right direction and poured in hundreds of Iced Blacks over the summer.
Here the article from last year's experimenting and final recipe.

Again, the main problem to my experience is the very long bridge we have to go from very hot to very cold.

With the slow/cold brew from last year we started half way at 40 degrees.
After dripping 2 hours the coffee was 20 degrees and then cooled over night in the fridge towards 4.

Today we have a different recipe and do not start half way, but stop half way.

For having the opportunity to make the iced coffee 'a la minute' we experimented again with brewing and pouring over ice. We noticed way better acidity/freshness and a cleaner cup.
And why not using a great Bunn brewer if you have one....

This is the recipe (for the moment) :
We grind a double dose of light roasted Kenyan coffee. Caffenation Zahabu AA.  240 grams.
Then we brew on our Bunn ICB batch brewer 2,2 liters in a container that contains 500 grams of fresh (and hard) ice cubes, no sugar!

I guess this coffee is now approximately 44 degrees Celsius.

Serving and diluting happens at the end.
We take a big glass (32cl content) and fill it up with ice cubes, pour in the coffee and finish off with a slice of lemon - no sugar!

Once the ice melts we have a cold black coffee that's refreshing, delicate, tea-ish and very addictive.
I think we touched home base with this one. :-)

Joke vraagt het aan ..... Karolien Van Baelen


Joke vraagt het aan Karolien Van Baelen die sinds een maand haar eigen taarten-en-koffie-bar Baked uitbaat. Allen naar de Paleisstraat voor een overheerlijke sugarrush of een lekker bakkie troost!

1. Hoe werd je gebeten door de koffie-bug?
    Ik heb echt koffie moeten léren drinken. Tijdens mijn eerste jaren aan de universiteit moest ik vaak nachtje doorblokken, redbull en al die dingen vond ik walgelijk, dus begon ik met koffie. Zwarte koffie met goed veel chocolade in. Geleidelijk aan ben ik dan toch verslingerd geraakt aan de smaak en na een jaartje had ik mijn eerste koffiemachinetje staan, jawel met senseopadjes. Pas toen ik in Antwerpen kwam wonen en Caffènation ontdekte, heb ik geleerd wat echt goeie koffie.

2. Wat maakt barista zijn zo’n topjob?
    De reacties van de mensen wanneer je ze een cappuccino voorschotelt vind ik fantastisch. Mijn latte art is zéér basic, het beperkt zich tot een bloemetjes en met veel geluk af en toe een hartje, maar dan nog kunnen mensen zo verbaasd reageren. Fantastisch. Daarnaast ook gewoon het sociale aspect. Wanneer ik zelf koffie ga drinken, doe ik dit het liefst alleen. En dan gewoon aan de toog gaan hangen. Je geraakt ALTIJD aan de praat met anderen. Is het niet de barista van dienst, dan zijn het wel andere tooghangers. Ik vind het tof dat ik nu voor anderen ook die "sociale" rol kan vervullen

3. Voor wie zou jij wel eens een koffie willen maken?
    Voor Warre Borghmans, en terwijl hij zijn kopje koffie drinkt, mag ie een verhaal vertellen. Geweldig.

4. Wat was de beste koffiebar die je reeds bezocht? (world wide)
    Eerlijk is eerlijk, ik heb nog véél te ontdekken in de koffiewereld. Maar Caffènation is voorlopig een zeer duidelijke nummer één voor mij.

5. Heb je een favoriete koffie-zetwijze?
    Thuis zet ik elke ochtend een clever dripper, met caffènation boontjes die ik op de moment zelf maal. Gemakkelijk, weinig werk en toch zalige koffie. Geen betere manier om de dag te beginnen!

6. Wat was de beste kop koffie die je OOIT hebt gedronken?
    Een filterkoffie-blend waarvan één van de boontjes een Ethiopië was, stomme is dat ik de exacte combinatie niet meer weet.

7. Wat is voor jou de ultieme latte-art-uitdaging?
    Bert heeft ooit een varkentje getekend in mijn cappuccino, ik zie het als een persoonlijke uitdaging om dat ook ooit gedaan te krijgen. Nog wel veel werk aan de winkel...

8. Bestaat er een ideale koffie-soundtrack?
    Mijn koffie smaakt altijd een beetje beter wanneer Admiral Freebee opstaat. De ochtend zo beginnen is garantie voor een topdag.

10. Wat is je tweede passie na koffie?
      Bakken. Bakken bakken bakken. Taartjes, koekjes, cake, ... Gebak en koffie zijn nu eenmaal de perfecte combo!

11. Heb je een koffie-ambitie?
      Ik wil mezelf elke dag blijven uitdagen op koffievlak. Ik heb op korte tijd al héél véél bijgeleerd over koffie, ik was echt een leek toen ik er aan begon. Er is dan ook nog heel veel bij te leren. Misschien word ik ooit wel zo goed dat ik blind kan proeven welke espresso een paar seconden te lang heeft gelopen? Maar geef me eerst nog maar 30 jaar tijd om daar op te oefenen...

12. Wat mist Antwerpen nog op vlak van koffie?

      Antwerpen zou nog toffer zijn moesten er nog meer echte specialtycoffeebars komen. Vaak heb je een zaak waar je superlekker kan eten, maar de koffie is minder. Of de koffie is fantastisch, maar het eten is niet dat. Waarom niet overal geweldige koffie met fantastisch eten serveren?

Monday, June 10, 2013

Joke vraagt het aan .... Tom 'de koffiepaus' Kuyken

Joke vraagt het aan DE koffiepaus alias Tom Kuyken die met zijn mobiele
koffiebar geregeld op Antwerpse bodem te vinden is.

1. Hoe werd je gebeten door de koffie-bug?

In Antwerpen bij Bar Choq, Caffenation en Zwart.

2. Wat maakt barista zijn zo’n topjob?

Ik hou enormvan het contact met de klanten, en koffie is een product dat boeiend blijft, ik kan er mijn kennis constant over blijven uitbreiden. (EN je wordt
er niet dronken van)

3. Voor wie zou jij wel eens een koffie willen maken?

James Hoffmann van Square Mile.

4. Wat was de beste koffiebar die je reeds bezocht? (world wide)

‘Prufrock’ en ‘Protein by Dunne Frankowski’ beiden in Londen  en Chapter ! in Berlijn.

5. Heb je een favoriete koffie-zetwijze?

Thuis aeropress. Anders ristretto’s uit de strada bij Normo.

6. Wat was de beste kop koffie die je OOIT hebt gedronken?

Een  espresso gebrand en gezet door Isabelle bij Zwart. Alleen heb ik geen idee meer dewelke dat was  :)

7. Wat is voor jou de ultieme latte-art-uitdaging?

Een battle met de latte-art-kampioen van Zweden (al ben ik daar nog lang niet klaar voor!)

8. Bestaat er een ideale koffie-soundtrack?

Iets Funky: Prince, Chromeo, Jackson 5,…

9. Welke ‘koffie-creatie’ weiger je te maken?

Lungo’s.

10. Wat is je tweede passie na koffie?

Ik heb veel kleine en grote passie’s zoals eten, lezen, reizen, Prince, horeca, fietsen, design, politiek, vrienden en (vooral) mijn lief!

11. Heb je een koffie-ambitie?

Mensen bekeren tot filterkoffie.

12. Wat mist Antwerpen nog op vlak van koffie?

Een Intelligentsia-achtige koffiebar die de nadruk legt op filterkoffie en slowcoffee, die zo het ‘fancy’ imago dat espresso heeft ook aan slow-coffie kan geven.

Friday, June 7, 2013

Antwerp Port : Coffee Port


Very interesting read (from Thomas at 32 cup) about the port of Antwerp and it's importance on the international coffee trade.


Thursday, June 6, 2013

Mission Statement Caffenation

What's important for us :

For getting all these amazing flavours in your cup, it's very important we keep a focus on the following:

'In Season' means single-origin beans, which are no older than 10 months from the completion of the harvest. You'll taste the difference between fresh or old crop. (probably we dare to stay more flexible for Ethiopian, Kenyan or Vac Packed beans)

'City+ or Full City Roast'  means Sweeter, with great balance in acid, aroma and complexity, but still with enough body.
These roasts also give a longer shelf life, although we hope your bag is empty every week. :-)

'Freshly Roasted' : not only we like freshly ground; most coffees will get to your doorstep within a couple days after roasting.

'Specialty Coffee' : what's specialty and what's not? Tough one. For me 'Specialty Coffee' is coffee with a story, with something exceptional, not conventional, as clean as possible, gourmet, premium, 82+ points coffees (cupped on a 100 points scale).

'Coffee with a Story' : we guarantee some info about the bean, origin, country and taste.

'Correct Brewing' : on the bag, envelop or at the blog or later on our specialized slow coffee web site, you'll find brewing advise. The coffee will only taste as good as how you prepare it. Still have some questions; don't hesitate to ask us or one of our specialized dealers.

'Local' : the roasted coffee comes from Antwerp. Not from a factory far away. Not flown over with an airplane (which is a real 'killer' for your coffee).

'Micro Roast' : all these coffees are roasted on a 15 kilo roaster, in which we roast 12 kilo (finished product) at a time. We believe this small scale roasting gives us deeper flavors. Yes, we are small, artisan, and focused on quality.

Wednesday, June 5, 2013

Why We Bought a Nuova Simonelli Espresso Machine....

Of course I knew the history of Nuova Simonelli.
It started 70 years ago and for very long the machines were very Sci Fi looking.

They started to build in advanced technology in very early stages and the one i bought second hands was also very special for its days of fabrication.


The machine did never work properly, but this way I was getting in touch with the Belgian importer CDS. They were very professional and aware of the needs of the market.

When the WBC decided to go for Nuova Simonelli Aurelia as their machine of preference, i started to dig into this machine.
The soft infusion system sounded a bit suspicious to me, although the ease of handling, quality build and fantastic steaming made me enthousiastic after all.

The problem for us was more into the looks. When the WBC Aurelia was launched we were pulling our shots on a La Marzocco Linea and compared to this machine the Simonelli looked a little bit too shiny and plastic and neon.

After drinking great espresso on several Aurelia's we had an installment of the basic Aurelia at Vinyl and Coffee in Antwerp.
Very convincing and also reasonable in price and service.

2 years later and we already installed 5 Appia machines. These were very easy to steer, not very expensive and gave very good results in the cup, with fantastic steaming on top.

Deciding on a new machine for our main bar at the Federal Reserve we were at first not very reluctant to install a Simonelli though.
Two other machines grabbed our attention.
First one was the Kees Van der Westen Spirit.


Yes, this one looks very similar to our Mistral. Reason is simple. Kees is the original designer of the Mistral, but sold the project to La Marzocco.
A brilliant piece of equipment!!!
Why not the Spirit?
Still looking for decent follow up on the technical front, it felt a bit too early to get us going with Kees.

Second option was the newest babe from La Marzocco, the Linea PB.
We've always been big fans of La Marzocco, the people behind it, the Belgian distributor and most of all the community surrounding it.
La Marzocco Italy was very enthousiastic to launch their newest piece of technology at Caffenation, but there wasn't a way to get it in before the end of September, and therefor we decided to make a short stop with the Nuova Simonelli Aurelia II T3.


Yes, a different look and actually a different machine all together.
A couple of things :
PID : This innovative digital pressure switch is a very accurate tool determing the precise temperature. The Barista can control and program it directly from the display.
SIS : A Soft Infusion System which guarantees a soft infusion able to make more stable brews, It compensates errors in dosing and tamping.
And this works; Sunday night I made two consecutive double shots the last 20 minutes of the Level 1 class. Mostly they run different because of old ground coffee in the grinder, colder discs and a machine that did not run for 2 hours, but not the T3. 2 times 27" exactly!!! Very impressive.



And some extra new features like cool touch steam wands, milk lights and a reverse mirror (stolen from Slayer) to have a good look at your shots when using the naked portafilter.

It is a 2-group. Normally not big enough, but when it goes down for training and later on to a client we think a 2-group is the logical choice.
Plus, machines with such a steaming power, big cup tray and steered with 380v electricity can easily handle a 2000 kilo's of coffee on a yearly base.

So, don't hesitate and come have a peek at the newest of the newest, at Caffenation.

Sunday, June 2, 2013

Joke vraagt het aan ..... Roel Craen

Joke vraagt het aan Roel Craen, 1 van de 4 Bretel Broeders.

1. Hoe werd je gebeten door de koffie-bug?

    In een ontbijtbar in Chiapas, Mexico, waar ik mijn ontbijt amper nog kon zien
omdat er in diezelfde ruimte ook koffie werd geroosterd, zonder afzuigkap!

3. Voor wie zou jij wel eens een koffie willen maken?

    Tom Waits en Iggy Pop. Met sigaretten.

4. Wat was de beste koffiebar die je reeds bezocht? (world wide)

    Bonanza (Berlijn)

5. Heb je een favoriete koffie-zetwijze?

   Troebele Ethiopier uit een French press.

6. Wat was de beste kop koffie die je OOIT hebt gedronken?

    Dronken, bij Bonanza in Berlijn.

7. Wat is voor jou de ultieme latte-art-uitdaging?

    De snor van frank Zappa.

8. Bestaat er een ideale koffie-soundtrack?

    Pianosonates van Ludwig van Beethoven.

9. Welke ‘koffie-creatie’ weiger je te maken?

    Café amaretto.

10. Wat is je tweede passie na koffie?

      Italiaanse charcuterie.

12. Wat mist Antwerpen nog op vlak van koffie?

      Zwart.